Translate

laupäev, 7. märts 2015

Tiksoja matkarada

Tiksoja matkaraja asukoht
Avastasin, et Tartu lähedal (minu Tartu pesale veel eriti lähedal) asub üks RMK matkarada, kus ma pole varem käinud. Tundus täiesti patt seda mitte külastada arvestades selle asukohta. Tegemist on siis Tiksoja matkarajaga. RMK kodulehelt vaatasin enne minekut põgusalt info üle - matkaraja pikkuseks on seal toodud 1+2 km, seega on võimalik valida lühema ja pikema marsruudi vahel. Minu võimete jaoks on 1-2 km vähe, seega otsustasin et läbin mõlemad variandid, kokku umbes 3 km.

Ühel päeval märtsi alguses otsustasingi ennast metsa tuulutama minna. Ilm oli küll tol päeval heitlik - vahepeal piilus päike, järgmisel hetkel tuli taevast üle pika ajal lund! Ja kõigest mõned minutid hiljem polnud lumest enam jälgegi ning juba jälle piilus päike pilvede vahelt. Olgu selle ilmaga nagu on, otsustasin ikkagi, et täna on õige päev matkarajal ära käia - kes teab, millist ilma veel homne päev toob... (nüüd tean, et järgmine päev oli fantastiliselt ilus päikesepaisteline ilm!).

Olgugi, et kodus vaatasin RMK lehelt matkaraja asukoha üle ja teeots paistis juba eemalt, sõitsime ikkagi esimesel korral mööda. RMK puidust teeviit hakkas liiga hilja silma. Mainin ka igaks juhuks ära, et teeviit viitab RMK Tiksoja lõkkekohale, mitte matkarajale. Nimelt on matkaraja alguses/parkla läheduses ka lõkkekohad koos katusega istumiskohtadega. Neid paistis seal olevat kaks - kumbki kummal pool rada (natuke privaatsust erinevate seltskondade vahele). Lisaks on seal lähedal ka kuivkäimla (sisse ei piilunud, aga väljast paistis korralik). Ka istumiskohad paistsid täitsa korralikud olevat.

RMK Tiksoja matkaraja infotahvel
Aga tagasi parkla juurde - ruumi autodele on piisavalt. Arvan, et just pikema autosõidu puhul tasub siin kinni pidada ja natuke jalga sirutada ning võimalik, et keha kinnitada. Mina läksin aga seekord konkreetselt matkarajaga tutvuma. Lisan siia ka pildi parklas olevast infotahvlist. Infotahvel annab ülevaate RMK Tartu-Jõgeva puhkealast. Mina asusin kohe loomulikult mind huvitava matkaraja skeemi otsima, ülejäänud infost ma ei huvitunud. Paraku jäi mulle esimese vaatluse põhjal mulje, et skeemi siin polegi (vaata nüüd minu tehtud fotot paremal).

Mobiiliorienteerumise kontrollpunkt
Skeem on muidugi olemas, see on infotahvlil paremal all nurgas. Aga loomulikult oli ju mul vaja alguses kohe infotahvlile hästi lähedale ronida, sellepärast see alumine kaart kohe silma ei paistnudki mulle. Matkaraja suunaviit on infotahvli küljest kaduma läinud (või ära koristatud), kuid sain isegi aru, mis suunas on vaja liikuma hakata.

Lõkkekohtadest natuke maad hiljem paistis vasakul pool rajast mõned meetrid eemal esmalt vana teleka korpus ja selle kõrval tahvliga post. Uudishimust läksin ka juurde ning selgus, et tegemist on Tähtvere mobiiliorienteerumise püsiraja kontrollpunktiga.

"Musisuuga" puu

Katsetasin oma nutika telefoni QR-koodi lugejat, aga nagu tahvlil kirjutatud, on selle jaoks hoopis teist programmi vaja (MOBO). Niiet paraku ei saanud sellest ettevõtmisest osa võtta.

Veidi maad edasi kutsus mind pildistama üks "musisuuga" puu (minu fantaasia).

Huvipunkt RMK Tiksoja matkarajal

Siis jõudsin raja esimese sirge lõpuni, kus mul meenus, et raja üks variant oleks pidanud kuskilt eespool juba vasakule keerama. Kuna aga mingeid viitasid üleval ei olnud, siis ma seda kohta ei märganud (võibolla oligi selle orienteerumise viida juures?) ja kõndisin sealt mööda. Mis seal siis ikka, läksin paremale, kuhu pikem rada suunduma pidigi. Selle rajalõigu pealt leidsime ka esimese huvipunkti (hiljem kodus uuesti RMK lehelt vaadates selgus, et huvipunkte pidanuks rajal kokku olema 9).

Huvipunkti tahvel oli ühe suurema puu harude vahele asetatud. Lähemalt uurides selgus, et tahvlikesel tutvustati halli leppa. Mis seal täpsemalt kirjas oli - mina ausalt lugeda ei viitsinud. Lamineeritud valgel A4 lehel ühes kirjasuuruses servast servani täiskirjutatud leht - mind selline formaat lugema igatahes ei kutsu - olgu see siis sisu poolest kuitahes huvitav. Asetasime tahvlikese muidugi puu harudevahele tagasi, et mõni teadmishimuline matkaline siiski saaks soovi korral sealse infoga tutvuda.
Tühi huvipunkt


Raja keskel kohtasime ka teist huvipunkti, mis oli aga ... tühi. See-eest matkaraja viit oli korralik.


"Püstkoda" raja lähedal
Rohkem huvipunkte me rajal ei näinud, ühes kohas oli veel teeviit, mis suunas pika-laia sirge pinnasetee pealt vasakule männiku (vist ikka oli männik?) alla. Kuhu see rada tegelikult meid viinud oleks, ei öskagi öelda, sest nägime ühte onu seal metsas künka peal kükitamas (omi mõtteid mõtlemas) ja otsustasime sealtkaudu mitte minna.

Ahjaa, nägime veel ühel kurvil teist mobiiliorienteerumise punkti ja ka startpunkti leidsime üles. Üks huvitav hõreda püstkoja moodi "ehitis" oli ka metsa alla tehtud.



Kokkuvõtteks

Jah, matkarada on mõnusalt lähedal linnale - ka ühistranspordiga saaks üsna lähedale (lähim on Ravila tööstuspargi peatus, kus peatuvad bussid nr. 3 ja 11). Paraku aga need liinid sõidavad ainult nädala sees mõningatel kellaaegadel.

Samuti on matkarada väga lähedal Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maanteele, mis on hea kui oled autoga seal liikumas ja vajad puhkust; kuid halb kui tahad matkarajal nautida loodust ja vaikust.

Huvipunktide seisukorrast - saan aru, et looduses puidust postid lagunevad ja neile knopkadega kinnitatud lamineeritud paberid kaovad. Lihtsalt loodan, et mõni huviline ei pea pettuma kui RMK lehelt leiduva info põhjal loodab rajalt leida neid huvipunkte ja soovib enda loodusalaseid teadmisi täiendada. Heitlikust ilmast hoolimata läks minu retk korda (kuigi plaanitud 3 km asemel pidin leppima lühema distantsiga). Mulle meeldis, et rada kulges mööda erinevaid metsakooslusi - esindatud olid männikud, kuusikud ja lehtpuumetsad (haavikud). Olgugi, et praegune aastaaeg veel suurt taimede ilu ei paku, tõid esimesed karikseened raja ääres natukene kevadet argipäeva.
Karikseened

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar